Importanţa viselor în funcţie de anotimpuri şi de lună

Anotimpurile visului

Somnul este o funcţie organică, iar visele sunt manifestări care apar în starea de somn REM, fiind influenţate de nenumăraţi factori. Aceştia pot fi factori interni precum starea de sănătate sau starea emoţională, dar şi factori externi precum temperatura, nivelul sonic, condiţiile de somn comode sau improprii şi multe altele. Cel mai simplu exemplu este cel al visului în care sună cineva la uşă; în fapt, este vorba despre sunetul ceasului deşteptător sau al telefonului din realitate. Deşi s-au făcut şi se fac încă cercetări serioase pentru a se studia cu exactitate „mecanismul” viselor, rămân încă multe „pete albe” în cunoaşterea acestora. De-a lungul timpului şi îndeosebi începând din secolul trecut, s-au făcut multe descoperiri, dar au existat şi mai multe supoziţii asupra importanţei viselor şi mai mult decât atât, a existat un fel de „monitorizare” a viselor, o observare a lor în corelare directă a psihologiei, patologiei şi chiar anatomiei celor care visau, cu visele pe care aceştia le aveau şi – mai ales – s-a căutat şi continuă să se cerceteze rolul şi scopul viselor.

În paralel, oniromanţia populară n-a încetat să observe şi să arhiveze interpretarea diverselor simboluri apărute în vise (căci se ştie, subconştientul nostru „lucrează” cu simboluri). În timp au apărut tomuri întregi de astfel de interpretări care, chiar dacă nu au la bază experimente ştiinţifice, îşi reclamă autoritatea prin experienţa şi durata în timp, începând de la Artemidorus Daldianus (sau Artemidorus Ephesius) şi până în zilele noastre. Oniromanţia populară a arătat importanţa factorilor climatici în „regia” viselor şi bazându-se pe observaţie, a putut să dea o interpretare viselor care s-au produs în anumite perioade de timp. Astfel, se pare că există o legătura între anotimp şi vis, dar şi între lunile calendaristice şi visele produse în decursul lor. În concordanţă cu toate acestea, oniromanţia a dat o semnificaţie fiecăreia.

De aseenea, se ştie că organismul uman reacţionează la schimbările din natură; tot astfel şi somnul, această funcţie organică în timpul căruia se produc visele, reacţionează la schimbarea anotimpurilor, iar visele capătă, pe lângă alţi factori de influenţare, şi caracteristica fiecărui anotimp. Observarea de-a lungul timpului a viselor în aceste perioade a făcut posibilă o interpretare a viselor în funcţie de anotimp.

Visând o primăvară este semn de întreprinderi norocoase şi însoţitori veseli. Visele semnifică noi începuturi.

Visând o vară este prezicere de evenimente frumoase, bucurie, prosperitate. Denotă maturitatea ambiţiilor şi sunt semne de satisfacţie deosebită. Visele semnifică fertilitate, creştere, vigoare.

Visând o toamnă este semn de schimbare a împrejurărilor, implică un ciclu de transformare; experienţa vine din situaţii şi bune şi rele. Visele semnifică recoltă, dar şi eliberarea de trecut.

Visând o iarnă este semn de libertate, succes, bani, fericire şi uniune de lungă durată; sunt vise de bun augur. Visele mai semnifică odihnă, aşteptare, sfârşit de ciclu, început de Nou.

Semnificaţia viselor în funcţie de lună

Este cert că visele – ca şi mareele – sunt influenţate de fazele Lunii, căci se ştie că atunci când este Lună Plină (şi într-o mai mică măsură când este Lună Nouă) visele îşi măresc frecvenţa, iar subiectele se amplifică şi se acutizează. La fel, anotimpurile, calde sau reci, ori de tranziţie pot influenţa visele; prin urmare şi lunile anului, de asemenea pot avea o anumită influenţă.

Dar mai jos veţi avea semnificaţiile viselor în funcţie de luna calendaristică, nu în funcţie de fazele Lunii. Şi anume, în două categorii: visele pe care este posibil să le visăm în nopţile lunii respective şi visele în care visam că suntem efectiv în luna respectivă.

Visele din Ianuarie: visele nopţii de Ianuarie pot semnifica anumite câştiguri financiare; de asemenea, este posibil ca un mister să fie elucidat. Visând că sunteţi în luna Ianuarie, este cazul să vă păziţi de un prieten apropiat care poate fi fals.

Visele din Februarie: visele nopţilor din această lună sunt asociate cu unele probleme de sănătate şi de asemenea, cu multe griji. Visând că efectiv suntem în Februarie, există speranţa că vor interveni în viaţa noastră unele elemente benefice.

Visele din Martie: visele nopţilor din Martie pot fi dezamăgitoare pentru afaceri, sau ne pot avertiza că duşmanii ne pot provoca daune. Visele în care visam că suntem efectiv în luna Martie ne dau speranţe.

Visele din Aprilie: visele nopţilor din Aprilie semnifică apariţia la orizont a multor profituri şi plăceri. Dacă în vis suntem în Aprilie şi e vremea rea, este semn de primejdie.

Visele din Mai: visele nopţilor din Mai semnifică prosperitate pentru cei maturi şi distracţie pentru tineret. Visele în care este efectiv luna Mai vă îndeamnă să nu vă lăsaţi descurajaţi.

Visele din Iunie: visele nopţilor din Iunie anunţă câştiguri bune, cu condiţia să vă bazaţi pe buna judecată. Când visaţi că sunteţi în luna Iunie, este semn că trebuie să evitaţi rivalităţile.

Visele din Iulie: visele nopţilor din Iulie prezic câştiguri neobişnuite în toate întreprinderile. Când în vis este luna Iulie, în viaţa reală trebuie fiţi precauţi în afacerile dumneavoastră.

Visele din August: visele nopţilor din August semnifică noutăţi neaşteptat de bune; este o lună pozitivă pentru visele noastre. Dacă în vis este luna August, ne merge bine în viaţă şi este posibilă o călătorie lungă.

Visele din Septembrie: visele nopţilor din Septembrie semnifică noroc şi schimbări în bine; dorinţele şi speranţele se vor realiza. Dacă în vis este Septembrie, este semn că nu trebuie să fiţi avari.

Visele din Octombrie: visele nopţilor din Octombrie semnifică prietenii durabile; vă bucuraţi de roadele muncii dumneavoastră. Dacă în vis este Octombrie, e semn că trebuie să alungaţi tristeţea şi angoasele din viaţa reală.

Visele din Noiembrie: visele din nopţile lui Noiembrie semnifică momente de fericire şi succes în toate afacerile. Dacă în vis este Noiembrie, în viaţa reală trebuie să fiţi mai comunicativi.

Visele din Decembrie: visele nopţilor de Decembrie prezic acumularea de putere, dar şi posibila pierdere a unor prieteni. Dacă în vis este luna Decembrie, este semn că norocul vă însoţeşte în probleme de dragoste şi veţi avea parte de voie bună.

Fragment din cartea “Noul tău dicţionar de vise – Enciclopedia viselor pe înţelesul tuturor” autor: Radu Botez (parapsiholog) – disponibila aici.

parapsiholog
Radu Botez – parapsiholog

Articol publicat in www.oniromantie.ro

You might also like