S-a cutremurat pamantul…
La 4 martie 1977 a avut loc in Romania un cutremur devastator, care, pe langa numeroase victime din randul populatiei, intre care actori, scriitori, cantareti, a rapit dintre noi, in floarea varstei si un „monstru sacru” – pe Toma Caragiu.
Marele actor care a fost Toma Caragiu s-a nascut la 21 august 1925, in Grecia, intr-o familie de aromani, originari din Aetomilitsa, care s-au stabilit in Romania, la Ploiesti. Chiar daca celebrul actor declara ca: …„am copilarit si am facut scoala in Ploiesti. Sunt deci ploiestean get-beget.”, asta nu inseamna ca s-a nascut acolo si este trist ca numeroase site-uri dau ca loc natal al actorului orasul Ploiesti, caci el s-a nascut in Argos Orestikon, Grecia, de unde a venit cu parintii si cu doua surori mai mici, stabilindu-se in Romania.
Predestinari
Toma Caragiu declara intr-un interviu: …„eu nu m-am facut actor. Eu m-am nascut actor”. Si afirmatia sa este foarte adevarata, iar nativul Leu si-a urmat predestinarile cu constiinciozitate. A urmat Liceul „Sfintii Petru si Pavel” din Ploiesti, pe care l-a absolvit in 1945. Inca de pe atunci el si-a urmat vocatia de actor pe care Mijlocul Cerului in Leu i-a predestinat-o, caci aceasta pozitionare arata sanse mari de popularitate datorita talentelor personale si o cariera actoriceasca de succes. Inca din timpul vacantelor, cand era animator cultural, a infiintat un fel de brigada artistica, care se producea pe diverse scene; iar din acest nucleu, a luat fiinta in 1949 Teatrul de Stat-Ploiesti. Desi, dupa absolvirea liceului se inscrisese la Drept (era dorinta tatalui, nu a lui), nativul abandoneaza si se inscrie la Conservatorul de Muzica si Arta Dramatica din Bucuresti, caci Soarele in zodia Leu i-a conferit o vointa puternica si multa creativitate. Inca de cand era student in anul III, in 1948, si-a facut debutul actoricesc la Studioul Teatrului National din Piata Amzei; apoi, la 1 mai 1948 se angajeaza la Teatrul National Bucuresti, iar in 1949, la 24 de ani, absolva Institutul de Arta Teatrala si Cinematografica. Mercur in casa astrologica X arata ca nativul avea mentalul concentrat pe cariera, profesie, reputatie; astfel se face ca la numai 28 de ani este numit Director al Teatrului de Stat din Ploiesti, functie pe care o ocupa timp de 12 ani, in acelasi timp interpretand diferite roluri in spectacolele acestui teatru. Din 1965 va juca la Teatrul Bulandra, Teatrul de Comedie si Teatrul National din Bucuresti. Talentul sau actoricesc a fost absolut remarcabil; publicul de atunci l-a iubit, iar astazi este de asemenea pretuit. Actor de teatru, film si televiziune, si-a inchinat viata scenei, interpretand roluri diverse de comedie si drama, scheciuri mult gustate atunci ca si acum, acumuland si o bogata filmografie, caci Marte in casa carierei arata ca succesul ii era la indemana, chiar daca nu era usor de obtinut; dar talentul si efortul sau erau nemarginite. …Si, dintr-o data totul s-a naruit…
Era 4 martie 1977…
…Ora 21, 22, cand timp de aproape 56 de secunde pamantul s-a zguduit puternic. Uranus era atunci retrograd in semn de Apa (Scorpion), ca si Uranus din harta natala a actorului, si el retrograd si tot in semn de Apa (Pesti), iar Saturn, care era in casa XII a incercarilor la nasterea sa, era la cutremurul din 4 martie 1977 retrograd. Casa mortii a VIII-a, care la nasterea sa era vida, la cutremur il avea pe Jupiter (norocul) conjunct cu Lilith (nenorocul), in semn de… Pamant. Totusi, nu se poate spune ca actorul a disparut la numai 51 de ani datorita predestinarilor astrale; cauza poate fi conjunctura astrala din ziua cutremurului, iar nu predestinarile astrale din harta sa natala. Urmarind „filmul” evenimentelor din seara aceea fatidica, putem observa ca un rol a jucat si liberul-arbitru, alegerea pe care el a facut-o pentru a se salva. Si iata cum: locuind la etajul II al blocului, el a ales scara principala spre a iesi din bloc, iar aceasta s-a prabusit, ingropandu-l sub daramaturi. Ulterior s-a constatat ca scara de serviciu ramasese in picioare si, mai mult, in incaperea parasita de actor, masa purta inca paharele si sticla cu vin, din care isi servise musafirul, pe reputatul regizor Alexandru Bocanet.
…S-au intalnit ca sa discute despre un anumit spectacol. Dar discutia nu s-a mai terminat, ea continua in Eternitate…
autor: Radu Botez (parapsiholog)
sub auspiciile Centrului de investigatii parapsihologice A.A.P.E.S.