Care este diferenţa între psiholog, psihiatru, parapsiholog

În unele ţări vestice, dar mai ales peste ocean, este obişnuită consultarea psihologului în diverse probleme (mai ales de cuplu) şi aproape că a devenit o „modă”, care, încet-încet pătrunde şi la noi. Aici însă intervine confuzia populară între psiholog şi psihiatru. Mai nou, după Revoluţia din decembrie 1989, la noi a fost – în sfârşit – permis ca oamenii să ia cunoştinţă şi de existenţa parapsihologiei; din acest moment confuzia de care vorbeam mai sus s-a adâncit. Pentru început, trebuie să spunem că toate cele trei „îndeletniciri” au la baza psihologia (dar atât!), iar acesta este punctul de plecare pentru confuzia creată. Să vedem.

Dacă psihologul este persoana care a urmat o facultate de psihologie şi poate trata tulburările comportamentale prin psihoterapie (datorită formării ca psihoterapeut); psihiatrul este cel care a urmat o facultate de medicină, apoi s-a specializat în psihiatrie şi poate trata tulburările psihice sau, cum se zice în popor „bolile mintale”, cu medicamente. Cu parapsihologul, lucrurile se complică, deoarece sensul devenirii sale poate fi de două feluri: psihologul sau psihiatrul care se îndreaptă către studiul fenomenelor paranormale, ori persoana dotată cu capacităţi paranormale şi/sau care studiază ştiinţele oculte, care se îndreaptă către studiul psihologiei, urmând o facultate de psihologie sau cursuri de specialitate.

Dacă în Occident şi în Orient (India) există universităţi cu secţii sau facultăţi de parapsihologie, acestea nu există – încă – în ţara noastră, ceea ce face posibil să existe numeroşi „parapsihologi” fără studii de psihologie. Şi nu numai atât. Nu ar trebui să existe nici un practicant al parapsihologiei, care să nu aibă cunoştinţe de psihologie, sociologie, filosofie, teologie, anatomie, fiziologie şi multe altele. Pe scurt, parapsihologul trebuie să aibă o solidă pregătire profesională şi cunoştinţe variate. Dacă persoana respectivă este dăruită de Dumnezeu cu capacităţi naturale deosebite, cum ar fi: un câmp bioenergetic deosebit de puternic, clar audiţie, capacitatea de a „citi” aura şi altele, lucrurile vor sta şi mai bine. Parapsihologul cercetează fenomenele de percepţie extra-senzorială, clarviziunea, telepatia, precogniţia/premoniţia, reîncarnarea, aura şi multe alte fenomene numite paranormale. Ca şi psihologul şi psihiatrul, parapsihologul lucrează cu oameni şi de aceea el trebuie să fie o persoană cu înalte calităţi morale, psihice şi spirituale. Pregătirea sa profesională nu se termină în momentul în care şi-a însuşit principiile de bază şi şi-a dezvoltat calităţile paranormale ci, continuă pe parcursul întregii sale existenţe, completându-se cu experienţa dobândită în cursul şedinţelor cu diverse persoane şi cazuri deosebite. Există şi o parte nevăzută a acestei pregătiri, care cuprinde concentrarea psihică, meditaţia, dezvoltarea capacităţilor necesare deschiderii canalelor energetice, curăţenia trupească şi spirituală şi, nu în ultimul rând, el trebuie să aibă o intuiţie perfectă şi o empatie puternică. Când nu lucrează cu fenomene (paranormale), ci cu oameni, el lucrează asupra subiectului pentru a scoate la iveală resursele cognitive, afective şi comportamentale capabile să ajute subiectul să traverseze problema pentru care a solicitat şedinţă, dar, spre deosebire de psiholog sau psihiatru, parapsihologul are la îndemână ai alte numeroase resurse de investigare şi informare, pentru că, de exemplu, el poate cunoaşte în linii mari traseul subiectului prin viaţă din studiul hărţii lui astrologice, prin citirea aurei sau prin şedinţele de hipnoză; şi acestea au fost doar câteva exemple. (Este locul să spunem că în Occident mulţi psihologi apelează la unul dintre „instrumentele” parapsihologului: astrologia, recunoscându-i astfel importanţa.) În mod ideal, parapsihologul are o abordare metodică, o minte deschisă, dar temperată cu un pic de scepticism, multă curiozitate şi capacitate de adaptare. Concluzionând, putem spune că dacă la psiholog ne ducem să rezolvăm probleme comportamentale, la psihiatru ne duc alţii să ne prescrie medicaţia necesară tulburărilor psihice, la parapsiholog mergem când apar manifestări sau fenomene neobişnuite, nenaturale, paranormale.

Şi dacă doriţi să aprofundaţi toate acestea, aveţi la îndemână volumul al cărui co-autor sunt, intitulat „Între psihologie şi parapsihologie” (click aici).

parapsiholog
Radu Botez – parapsiholog

Coordonator al Centrului de Investigaţii Parapsihologie A.A.P.E.S. – detalii aici

Articol publicat in www.elystar.ro

You might also like